Svartvinbärsmarmelad med vaniljsmak och zuccini


3 kg svartvinbär, ej helt mogna
2 dl vatten
1 kg zuccini
1 st vaniljstång, uppskuren på längden
2,5 kg strösocker
1 tsk citronsyra
2 msk vaniljsocker

1. DAG 1: Mosa svartvinbär och häll vatten över. Låt stå svalt i 1 dygn/över natten.

2. DAG 2: Skala ev. zuccini och riv den grovt. Tillsätt vaniljstången delad på längden och skrapa ev. av fröna. Tillsätt socker, citronsyra och vaniljsocker.

3. Rör om och blanda allt med svartvinbärsmoset i en stor kastrull.

4. Låt koka upp, skumma väl. Låt koka tills marmeladen börjar stelna, doppa ner en slev och lyft upp, det ska börja stelna. Ta då av kastrullen från värmen.

5. Om marmeladen blir för lös kan man tillsätta pektin enl. förpackning.

6. Häll upp marmeladen i väl rengjorda glasburkar. OBS! Ta bort vaniljstången.

Serveringsförslag: som marmelad på bröd, till glass eller våfflor med en klick vispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar