Paprika- och hallonmarmelad med chili

10 röda paprikor
300 g frysta hallon
1 dl koncentrerad äppeljuice
750 g socker
1/2 dl pressad citron
2 stora röda spansk peppar
2-4 tsk chipotletabasco


Gör paprikapurén: Tvätta, dela och kärna ur paprikorna. Lägg i kastrull, täck med vatten och koka upp. Låt sjuda 5 minuter. Häll av vattnet och tillsätt nytt kallt vatten koka upp igen. Upprepa ytterligare en gång. Mixa den kokta paprikan till slät puré i kannmixer. Passera genom finmaskig sil. Väg upp 600 g. Spara resten.

Kärna ur den spanska pepparn och finhacka fruktköttet. Blanda samtliga ingredienser till marmeladen i en tjockbottnad kastrull och koka tills temperaturen uppnår 104 °C, ca 20-30 minuter. Skumma av ofta under kokningen. Var noga med att pensla grytans kanter med vatten för att förhindra sockerkristaller i kanterna och i den färdiga marmeladen. Ett par små oskyldiga kristallerna kan orsaka kristalltillväxt i hela marmeladen.

Mixa marmeladen helt slät med en stavmixer och häll upp i väl rengjorda och steriliserade burkar. Sätt på locket och vänd burkarna upp och ner och låt svalna så.


"Allra godast är marmeladen till milda krämiga feta ostar, gärna getostar. Till och med brie blir ätligt med en klick av marmeladen. Marmeladen blir också fin som glaze att pensla på en kyckling under stekningens sista minuter."
Lisa Förare Winbladh Taffel.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar